tisdag 29 oktober 2013

Raka eller inte raka?


Hela den här morgonen har jag följt en het diskussion på instagram om hurvida man ska raka bort vinterpälsen på sin häst eller inte.
Ett känsligt ämne, som vanligt när det gäller hästar, där alla verkar ha sin egen åsikt.
Jag tycker det är upp till var och en hur man vill göra, men, tänker alla på vad som är bäst för hästen eller tänker man på vad som blir lättast för en själv som ryttare?

Rider man mycket, raka. Svettiga hästar är äckliga och det tar mycket längre tid att rykta en tjock päls innan man ska rida. Så slipper man en massa kliande hårstrån på nya ridbyxorna.
Sen behöver dom inte stå i stallet och torka efter ett ridpass. Bara att slänga på hästen ett täcke och ut i hagen direkt så får man tid till annat kul. 
Sen kan man ju raka roliga mönster i pälsen. En stjärna på rumpan eller ett hjärta på halsen. Eller varför inte första bokstaven i hästens namn. Coolt!
Tyvärr måste man lägga ner tid på täcken vid in och utsläpp. Och hästtäcken är inte särskilt billiga heller. Dessutom ska man ha en massa olika typer av täcken. 
Fast å andra sidan är det roligt att shoppa och att matcha färger och så.
Snyggast täcken vinner!

Rider man bara ibland, raka inte. Rakade hästar är sträva i pälsen och inte sköna att klappa på. Visst, det tar lite längre tid att rykta en tjock päls men det är ju roligt att pyssla om sin häst. Så får man köpa en massa fina borstar i gulliga färger.
Hästen svettas lite mer är en rakad när man är ute och rider, men det gör ingenting. Hästar dör ju inte av lite svett. Dessutom är det varmt och mjukt att rida barbacka på en riktigt hårig häst.
Så kan hästen leka i hagen utan klumpiga täcken och utan att frysa. Och man slipper lägga en massa pengar på dyra täcken. Och man slipper pilla med en massa tjorviga iskalla knäppen när täckena ska av. Dessutom brukar det vara bajs på bandet som sitter under svansen och på banden som går mellan benen. Äckligt!
Hårigaste hästen vinner!

Man hör alla möjliga olika konstiga argument till varför man ska raka eller inte.
Och där står man själv och tänker. Vad är bäst för hästen?
Själv har jag alltid valt att inte raka mina hästar, men har ingenting emot dom som gör det.
Det är väl helt okej att klippa en häst som blir mycket riden, tycker jag. Som tränas ofta och som kanske tävlar.
Men ibland kan jag tycka att det känns onödigt att raka en häst som inte blir riden så ofta. Jag ser ingen mening med det. Man rakar sin häst och slänger på den ett täcke. Så rider man bara 0-3 gånger i veckan och resten av tiden står hästen i hagen ock fryser. Snällt? 
Sen kommer raka motsatsen. Hästar som ligger i hårdträning men som ändå går med den tjockaste vinterpälsen i hagen.
Av dessa två tycker jag mest synd om den rakade stackaren faktiskt. Men det är min åsikt.
Som jag ser det har man då rakat för sin egen skull och inte för hästens skull.
Dessutom har det blivit lite av en modegrej att raka. "Det ser proffsigt och slimmat och cleant ut med en rakad häst." Själv tycker jag att det är högst oproffsigt om man väljer att raka enbart för att följa en trend.

Bättre att svettas lite extra några timmar i veckan än att frysa större delen av dagen.

Sen kan man ju raka enbart vissa områden som t.ex. bog och hals för att underlätta för en häst som svettas väldigt mycket. Men då har man ju faktiskt gjort det för hästen, och löst ett problem.
Det är stor skillnad på rakning och rakning och alla gör vi olika och alla har vi olika åsikter. 
Det finns inga rätt eller fel. Alla tycker såklart att deras sätt är det rätta och diskussionerna blir heta.
Men det hela går för långt när en så enkel sak leder till att personangrepp börjar hagla och ordet djurplågare kastas hit och dit. 
Skärpning på er!
Raka eller inte? Gör som ni själva vill och skit i andra! Men ta er en först en funderare på vad som är bäst för hästen. :)


Inga kommentarer: